Tot auzim in presa de incalzirea globala, de faptul ca vremea o ia razna si ca trebuie sa facem ceva in privinta asta chiar si fiecare din noi. Pe principiul ca unde-s multi puterea creste, iata cum poti ajuta si tu planeta, recicland sau refolosind obiecte sau lucruri de prin preajma locuintei...
Cand vine vorba de sanatatea planetei, o mare problema sunt deseurile, gunoiul pe care il aruncam atat de repede; si mai important este ca de multe ori ceea ce aruncam poate fi reciclat sau refolosit. Lista urmatoare, pusa cap la cap de The Greener Me, poate ti se va parea cam lunga. Nu te chinui sa faci totul asa dintr-o data: cate un pas in fiecare zi, asta e cea mai buna modalitate.
1. Caramizile care tie nu iti mai trebuie pot fi foarte valoroase pentru altcineva, asa ca nu te grabi sa le spargi si sa le arunci in sacii negrii de plastic. Afla de prin vecini daca are cineva nevoie de asa ceva sau stivuieste-le pe trotuar in fata curtii sau blocului - in cateva ore vor disparea.
2. Foloseste lemnul uscat pe care il gasesti prin padure sau pe marginea raurilor, pentru decoratiuni interioare.
3. Nu arunca la gunoi bateriile, pentru ca sunt toxice, iar substantele din ele se infiltreaza in panza freatica - ele se aduna in supermarketuri pentru a fi duse la reciclat.
4. Vinde bucatile de metal care nu iti mai trebuie la centrele de reciclare.
5. Poate tie nu iti mai trebuie vechile casete VHS, dar sigur le poti vinde colectionarilor pe siturile de specialitate.
6. Foloseste cat mai putina banda adeziva, pentru ca aceasta nu poate fi reciclata.
7. Daca nu iti mai trebuie anumite unelte, nu le arunca - acestea se vand foarte bine in targurile de vechituri sau pe internet. Daca nu vrei sau nu ai timp sa te ocupi tu de asta, da-le unui vecin mai in varsta care o face.
8. Dozele de deodorant, golite, pot fi duse la centrele de colectare de metal, dupa ce le-ai indepartat partile de plastic. Nu incerca sa spargi singur dozele.
9. Doneaza jucariile pe care copii tai nu le mai folosesc. Daca te simti atasata de ele, alege cateva mai dragi si restul da-le altor copii mai defavorizati.
10. Nu te grabi sa arunci sticlele si cutiile de plastic in care ai avut medicamente. Le poti folosi in zeci de moduri prin bucatarie sau prin casa.
11. Nu uita sa sortezi pe cat posibil gunoiul, si sa il arunci in pubelele corespunzatoare fiecaruia.
12. Pana si o pereche veche de slapi poate fi refolosita: spala-i bine, taie talpa in bucatele mici si foloseste-le ca umplutura pentru perne, in locul pietricelelor pe fundul ghivecelor sau ca amortizoare pentru picioarele meselor si scaunelor.
13. Mobilierul care nu iti mai trebuie si care e in stare buna poate fi donat sau refolosit. Daca sunt piese mai vechi, incearca sa le vinzi pe internet pe situri specializate.
14. Polistirenul din cutiile de ambalaje poate fi si el refolosit, la fel cam ca slapii (vezi punctul 12).
15. Daca inlocuiesti draperiile, nu arunca materialul vechi. Il poti da altcuiva sau il poti refolosi la perne, carpe de sters, huse.
16. Un covor care nu iti mai place poate fi refolosit ca pres pentru animalul de companie.
17. Nu arunca vechiul televizor. Daca este inca bun, doneaza-l cuiva care are nevoie de el.
18. Pana si capacele de peturi pot fi refolosite. Gaurite pe margini si prinse cu o sfoara sau o sarma subtire, pot forma un covoras.
19. Hainele vechi pot fi donate sau refolosite (ca presuri pentru caine, carpe de sters sau, daca sunt inca foarte buna, poti face alte hainute de copii din ele).
20. Jeansii sunt in material rezistent. Nu iti arunca pantalonii vechi numai pentru ca s-au rupt, ci refoloseste-i, creand din ei o sacosa de cumparaturi, de exemplu.
21. Ti sa-a rupt perdeaua de la dus? Fa din ea un sort de bucatarie.
22. Cartusele de imprimanta pot fi reumplute sau reciclate in magazinele de specialitate.
23. Cauciucurile de masina pot fi foarte usor reciclate sau refolosite ca leagane, ghivece de flori sau borduri.
24. Tiglele cazute de pe acoperis pot fi folosite ca separatoare de plante in gradina sau in diferite proiecte de arta, cum ar fi mozaicul.
25. Bateria de la masina nu se arunca, se duce la centrele specializate de reciclare.
26. Cutiile de carton pot fi folosite in multe moduri: fie izoleaza cotetul cainelui, fie copiii pot face tot felul de jucarii din ele sau poti face decoratiuni (http://suntfericita.manager.ro/decoratiuni-de-craciun-diy:-braduti-din-carton-2263.htm).
27. Ambalajele de ciocolata, alune, cereale, care au partea din interior argintie pot fi folosite pentru a face decoratiuni de brad.
28. Pungile cu inchizator de la betele curatat urechile pot fi refolosite in bucatarie sau pentru pastrarea oricaror alte obiecte mici (nasturi, margele, chei, bomboane, etc.).
29. Paturile vechi, partial patate sau mancate de molii pot fi curatate si refolosite ca invelis pentru animale sau ca presuri prin casa.
30. Cartile vechi, mai ales cele foarte vechi, pot fi vandute anticarilor; sau le poti vinde tu, direct celor interesati, prin siturile specializate.
31. Aparatele de facut sport care nu iti mai trebuie pot fi date altcuiva sau desfacute in bucati si duse la centrele de reciclat/aruncate in pubelele speciale.
32. Felicitarile vechi pot fi refolosite foarte simplu. Plus ca daca le tai partea scrisa si le lipesti pe un carton nou, le poti folosi inca o data.
33. Nu arunca cutiile de carton subtiri (de ceai, cereale, etc.), pentru ca le poti folosi, de exemplu, la confectionarea de felicitari (vezi numarul 32).
34. Hartia de ambalaj poate fi si ea refolosita pentru ambalarea altor cadouri, pentru impachetarea unor borcane sau pentru decoratiuni.
35. Sticlele de vin sau de bere pot fi refolosite ca vaze de flori, decoratiuni de interior ori in camara, pentru pastrarea orezului, graului, etc.
36. Cutiile metalice la laptele praf al bebelusului ori alt fel de conserve, pot fi transformate in lampadare de gradina.
37. O usa veche poate fi transformata in bancuta sau masa pentru copii.
34. Hartia de ambalaj poate fi si ea refolosita pentru ambalarea altor cadouri, pentru impachetarea unor borcane sau pentru decoratiuni.
35. Sticlele de vin sau de bere pot fi refolosite ca vaze de flori, decoratiuni de interior ori in camara, pentru pastrarea orezului, graului, etc.
36. Cutiile metalice la laptele praf al bebelusului ori alt fel de conserve, pot fi transformate in lampadare de gradina.
37. O usa veche poate fi transformata in bancuta sau masa pentru copii.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu